De leskist werd door wethouder Arjen Kapteijns (Sociale zaken en Werk) overhandigd aan de docenten van basisschool de Grote Beer. Zij startten als eerste in Den Haag met het project.

Op Basisschool de Grote Beer in Moerwijk kwam vanochtend een kist vol boeken aan, de leskist ‘Kansrijk – doorbreek de cirkel van armoede’. Deze leskist helpt armoede op een toegankelijke en laagdrempelige manier bespreekbaar te maken.De leskist werd door wethouder Arjen Kapteijns (Sociale zaken en Werk) overhandigd aan de docenten van basisschool de Grote Beer. Zij startten als eerste in Den Haag met het project.

De leskist leent de bibliotheek op aanvraag uit aan basisscholen en is gevuld met verschillende boeken en opdrachten voor in totaal acht lessen. Het project laat leerlingen ervaren wat het betekent om in armoede te leven. Aan de hand van verschillende jeugdboeken neemt de docent de klas mee langs verschillende vormen van armoede. In het project staat het boek ‘Adres onbekend’ van Susin Nielsen centraal. De leerlingen gaan op onderzoek uit en ze leven zich in, in de personages uit de boeken. Die gaan over kinderen die opgroeien onder moeilijke omstandigheden. De personages komen door geldgebrek al vroeg in hun leven voor uitdagingen te staan. Naast het lezen van boeken en het werken aan opdrachten, brengen de kinderen een bezoek aan de voedselbank, een tweedehandswinkel of een weggeefwinkel..

Ik vind het belangrijk dat we met kinderen het gesprek aangaan over armoede. Kinderen kunnen er niets aan doen dat ze in deze situatie zitten. Thuis of in de klas wordt vaak niet gesproken over armoede. Dat is helemaal niet zo gek, omdat het een ingewikkeld onderwerp is en veel mensen schamen zich als ze weinig te besteden hebben. Met het beschikbaar stellen van de leskist hopen wij de cirkel te doorbreken, zegt wethouder Kapteijns.

 

Haagse Armoederegeling

Er leven in Nederland zo’n 300.000 kinderen in armoede. In Den Haag groeiden in 2020 bijna 20.000 kinderen op in een gezin met een laag inkomen. Wethouder Kapteijns wil dat kinderen zich niet buitengesloten of zelfs minderwaardig voelen omdat ze minder te besteden hebben.

Zij mogen nooit de dupe worden van de financiële situatie van hun ouders. Bijna 1 op de 5 kinderen in Den Haag groeit op in een gezin met een laag inkomen. Geen enkel kind zou zich zorgen moeten maken of er geld is voor eten, kleding of schoolspullen.

 

De gemeente Den Haag heeft een ruimhartig pakket aan armoederegelingen voor kinderen. Samen met de stad laten we kinderen deelnemen aan (sociale) activiteiten en voorkomen we sociale uitsluiting. Zo heeft de Ooievaarspas een speciaal Kinderen Doen Mee programma zodat kinderen met een Ooievaarspas gratis lid kunnen worden bij een sport- en/of cultuurvereniging. Met het Haagse kindpakket zijn verstrekkingen in natura beschikbaar voor kinderen uit minimahuishoudens zodat ze kunnen meedoen op school of in het verenigingsleven. Voorbeelden zijn de materialen voor sport en cultuur, de schoolspullenpas, de winterkledingspas, squla-thuisabonnement, digitale leermiddelen zoals een laptop en een fiets. Samen met de Stichting Leergeld zorgt de gemeente dat zoveel mogelijk kinderen die dit nodig hebben gebruik kunnen maken van deze voorzieningen.