Leskist helpt scholen bij bespreken armoede

Bij het voorlezen van een boek komt het verhaal tot leven op een manier die bijna magisch is. De woorden krijgen een stem, de personages lijken van de pagina’s af te stappen, en plotseling ben je niet langer een toeschouwer, maar een actief onderdeel van het verhaal. Het voorlezen heeft de kracht om een unieke, levendige ervaring te creëren waarin de verbeelding van de luisteraars wordt geprikkeld en ze een diepe verbinding maken met de wereld van het boek. Vooral wanneer de woorden worden uitgesproken door de auteur zelf, krijgt het verhaal een extra dimensie. Het is bijna alsof de schrijver je persoonlijk meeneemt in hun denkwereld, en je het verhaal door hun ogen ziet. De magie van het voorlezen komt dan pas echt tot leven.

Maandag was zo’n bijzonder moment toen Marieke Ariëns, de schrijfster van De Jubeldag, voorlas aan de kinderen van CBS het Octaaf. Terwijl haar stem door het klaslokaal klonk, werden de kinderen letterlijk meegevoerd naar de wereld van het meisje in het boek. Ze belandden in een klas die alleen op papier bestaat, maar die door de woorden van Marieke zo levendig en realistisch leek. Het was alsof ze zelf in de klas zaten, omringd door de personages, hun emoties en belevenissen. De kinderen luisterden ademloos, met ogen die glinsterden van verwondering en enthousiasme. Het was een moment van pure magie, waarin ze zich niet alleen verbonden voelden met het verhaal, maar ook met de schrijver zelf.

Voorlezen is niet alleen een bron van leesplezier, maar het is ook een krachtig middel om belangrijke thema’s, zoals armoede, op een toegankelijke en invoelbare manier bespreekbaar te maken. Kinderen begrijpen de wereld vaak op basis van verhalen, en door thema’s als armoede in een verhaal te verwerken, kunnen ze op een speelse, maar krachtige manier kennismaken met een onderwerp dat anders moeilijk bespreekbaar is. Wij hopen dat dit voorleesmoment met Marieke een blijvende indruk zal achterlaten bij de kinderen. Het is niet alleen belangrijk voor hun leesontwikkeling, maar ook voor hun begrip van de wereld om hen heen.

Lezen vormt de basis voor de ontwikkeling van kinderen, niet alleen op het gebied van taal en kennis, maar ook op sociaal en emotioneel vlak. Het opent deuren naar nieuwe perspectieven, biedt ruimte voor empatisch denken en helpt kinderen zich in anderen te verplaatsen. Misschien was dit voorleesmoment voor deze kinderen wel het begin van een nieuwe liefde voor boeken, maar bovenal hopen we dat ze zich de emoties en de inzichten die ze tijdens deze sessie hebben opgedaan, zullen herinneren. Want verhalen hebben de kracht om te inspireren, te onderwijzen en te verbinden. De Jubeldag heeft misschien wel een zaadje geplant voor toekomstige lezers en wereldverkenners.