Welkom in de wereld van Kansrijk

De komende week staat de leskist Kansrijk – Doorbreek de cirkel van armoede klaar in jullie klas, gevuld met boeiende boeken en intrigerende avonturen.

We waarderen jullie deelname aan dit bijzondere project. Samen gaan we op een boeiende reis om dieper inzicht te krijgen in het leven van leeftijdsgenoten.

Hier zijn enkele belangrijke links die jullie kunnen helpen bij de opdrachten en om een beter begrip van de wereld om ons heen te krijgen:

We kijken uit naar jullie ontdekkingen terwijl jullie de wereld om jullie heen verkennen.

Verken de Wereld van Annemarie Jongbloed: Van Onderwijs naar Literatuur

Welkom in de betoverende wereld van Annemarie Jongbloed, een auteur wiens reis van het onderwijs naar de literatuur een inspirerend pad heeft gebaand. Voordat ze haar pen omtoverde tot een instrument voor verhalen, stond Annemarie Jongbloed voor de klas op een school voor kinderen met spraak- en taalproblemen. Deze ervaring opende haar ogen voor de unieke uitdagingen die deze kinderen ondervonden bij het leren lezen en schrijven, en zette haar vastberadenheid aan om een positieve verandering teweeg te brengen.

 

film: Arm Kind

Deze film kan je gebruiken om het onderwerp armoede op een toegankelijke manier in de klas te introduceren. Docenten zetten deze introductie in tijdens de eerste les van de Leskist. In de korte documentaire Arm Kind ontmoeten vier duo’s elkaar voor het eerst in een donkere ruimte met een glasbord. Al tekenend en schrijvend ontdekken ze wie de ander is en wat opgroeien in armoede voor hen betekent.

De film biedt leerlingen de kans om na te denken over hun eigen ervaringen en die van anderen. Wat voelt het om te leven met geldstress, en welke impact heeft dit op kinderen? Dit nodigt uit tot gesprekken over de emotionele gevolgen van armoede en hoe leerkrachten en ouders kunnen ondersteunen.

Adres Onbekend” is een van de boeken die centraal staan in de Leskist Kansrijk. Dit boek biedt een indringend en gevoelig verhaal over armoede en sociale ongelijkheid, waardoor het een krachtig middel is om deze complexe thema’s bespreekbaar te maken in de klas. Je kunt ervoor kiezen om het boek zelf voor te lezen, of iemand anders te vragen het voor te lezen. Het hardop voorlezen van het verhaal kan een extra dimensie toevoegen aan de leeservaring en biedt de mogelijkheid om samen met de leerlingen dieper in te gaan op de emoties en uitdagingen die de personages doormaken. Het zorgt voor een gezamenlijke beleving, waardoor het makkelijker wordt om open te praten over de lastige onderwerpen die in het boek aan bod komen.

Facultatief verder lezen: Ter verdieping van het onderwerp kunnen leerlingen ook tijdens het vrij lezen boeken lezen waarin armoede een rol speelt.

Kahoot maken in de klas: 

Met Kahoot! Is het mogelijk om een quiz te maken, discussievragen te stellen en andere simpele vragen te maken